VERENIGING VRIENDEN VAN DE STADSKERN ZWOLLE

Met ongeveer een derde van de geldig uitgebrachte stemmen is de verkiezing voor de Pluim 2021 van de Vrienden gewonnen door het project Stadsvilla's aan de Eekwal. De oorkonde is vrijdagmiddag 28 januari 2022 uitgereikt aan architect Rob Moritz van 19HetAtelier en aan ontwikkelaar Explorius en Nijhuis bouw. Het oorspronkelijke gebouw stond bekend als PALVU: 'Proletariërs Aller Landen Verenigt U'. De kenmerkende vorm daarvan is in de nieuwbouw goed herkenbaar. Voor de derde maal op rij is de Pluim nu gewonnen door Zwolse ontwerpers. Het is goed om te constateren dat er in eigen Zwolse gelederen zoveel creatief ontwerptalent is.

Eigenwijs ontwerp

Winnaar Rob Moritz van 19HetAtelier licht zijn ontwerp als volgt toe: “Op 26 maart 1921 is het vergaderlokaal PALVU van de SDAP, de voorloper van de PvdA, officieel geopend. Het gebouw had kenmerken van de Amsterdamse School. Een stijl die de arbeidersbouwkunst representeerde. Kenmerkend voor het vergaderlokaal waren de lage plint en het enorme pannendak. Het gebouw heeft jaren leeg gestaan. Op de Eekwal mag je tegenwoordig drie lagen met een kap bouwen. We besloten het bijzondere pannendak en de lage plint van het PALVU-gebouw te behouden. We creëerden drie moderne stadsvilla’s van drie bouwlagen, met het kenmerkende pannendak op de begane grond. Zo ontstond een heel eigenwijs ontwerp. Recht doen aan de historie, nieuw bouwen op een eigentijdse wijze. De aangebouwde witte villa zakte door haar hoeven. Deze moesten we slopen en nieuw bouwen. Van veraf lijkt ze oud. Wie beter kijkt ziet de knipoog. Ze is juist heel eigentijds en wijkt op een speelse manier af van hoe het vroeger was. Wat een fantastische opgave was het en heel ingewikkeld. Niet voor niets hebben we er ruim 10 jaar over gedaan. We zijn er trots op dat precies honderd jaar na de opening van PALVU er weer leven is op deze plek.”

Aanwinst

Voorzitter Raymond Salet vindt de verkiezing van juist dit project opmerkelijk: “Als je me van tevoren had gevraagd of de stadsvilla’s aan de Eekwal de Pluimverkiezing 2021 zouden winnen, dan had ik er geen cent voor gegeven. Het plan was op z’n minst controversieel. Ook binnen onze vereniging zijn er wenkbrauwen over gefronst." Toch noemt hij de stadsvilla's een aanwinst voor de binnenstad: "Als ik nu het resultaat zie dan is de architect erin geslaagd om enerzijds een markant aspect van het oorspronkelijke gebouw te behouden en anderzijds er toch een 21ste eeuws ensemble van te maken. Moderne architectuur met een historisch tintje. In mijn ogen hebben Zwolse stemmers een terechte winnaar van de Pluim aangewezen en zijn de stadsvilla’s een aanwinst voor de (binnen)stad”, aldus Raymond Salet.

Zes genomineerden

In november vorig jaar nomineerde het bestuur zes projecten voor de Pluim 2021. Zwollenaren en leden konden via de website hun stem uitbrengen. In totaal zijn er 598 stemmen uitgebracht (waarvan 72 niet bevestigd). De verbouwing van het oude PALVU-gebouw tot vier stadsvilla’s was de favoriet. Met 184 stemmen hebben de stadsvilla’s een ruime voorsprong op nummer twee, het Kraanbolwerk als ensemble (162). Daarna volgden het appartementencomplex Kop van Hoog (63), de verbouwing van de RK Fröbelschool in Dieze tot appartementen (59), de herinrichting van het Stationsplein (48) en de nieuwbouw en herinrichting van de Thomas a Kempisstraat (10).
Een overzicht van alle zes genomineerden staat in onze nieuwsbrief van november 2021.