VERENIGING VRIENDEN VAN DE STADSKERN ZWOLLE
Actueel | 24 januari 2023
Pluim 2022 voor herbouw Terborchstraat 13

De verkiezing voor de Pluim 2022 is gewonnen door het project herbouw Terborchstraat 13 van architect Egbert Hoogenberk, oprichter van bureau Harmonische Architectuur. Dit project kreeg ruim een derde van het totaal aantal uitgebrachte stemmen, enkele tientallen meer dan de nieuwbouw aan de Ossenmarkt, hoek Drostenstraat.

Onze voorzitter, Raymond Salet, heeft de Pluim 2022 vanmiddag uitgereikt aan directeur Remko van de Weerd van Harmonische Architectuur en Jan Strating van ontwikkelaar AIG. In zijn toespraak memoreerde hij het oorspronkelijke protest van de Vrienden tegen de sloop van het 100 jaar oude pand, waarvoor dit ontwerp in de plaats is gekomen. Met een zeer knap gedetailleerde gevelarchitectuur bijna een klasse mooier dan de oudbouw en in de ogen van het bestuur en de stemmers Pluimwaardig vanwege de historische uitstraling.

“Ontwikkelaar AIG Care & Living en ook Egbert Hoogenberk, de architect, heeft ons weten te overtuigen dat sloop en herbouw toch echt de enige optie was. De architect heeft met het oorspronkelijke ontwerp als uitgangspunt een zeer fraai “nieuw” gebouw ontworpen met oog voor detail. Het voegt zich naadloos in de historisch waardevolle bebouwing van de Terborchstraat." aldus onze voorzitter.

foto Terborchstraat 13

Pluimverkiezing

In toenemende mate zijn we ons er in Zwolle van bewust dat niet alleen spectaculaire nieuwe ‘aanwinsten’ maar ook minder opvallende gebouwen betekenisvol kunnen zijn voor de binnenstad. Eind vorig jaar nomineerde het bestuur zes van zulke projecten voor de jaarlijkse Pluim. Zwollenaren en leden konden via de website hun stem uitbrengen. In totaal zijn er 474 stemmen uitgebracht (waarvan 80 niet bevestigd). Winnaar Terborchstraat 13 kreeg 184 stemmen, de woningen aan de Drostenstraat van Huls architectuur 161 en 85 mensen stemden op de gerenoveerde panden aan de Thorbeckegracht 68 van architect Dupuis 2020.

24 januari 2023