VERENIGING VRIENDEN VAN DE STADSKERN ZWOLLE

De Pluim 2010 is toegekend aan Woningstichting SWZ voor de verbouw en restauratie van het pand dat in Zwolle bekend is als de Oude Ambachtschool.

SWZ heeft kans gezien om dit monumentale gebouw in oude luister te herstellen én het passende nieuwe functies te geven: starterswoningen en atelierruimten.

Het in de stijl van het Nieuwe Bouwen ontworpen schoolgebouw uit 1934 van de architecten A. Baart en L. Krook heeft de status van Rijksmonument. Ook cultuurhistorisch is het gebouw een monument voor Zwolle en regio. Generaties metaalbewerkers, timmerlieden en metselaars zijn er opgeleid. Jarenlang markeerde het imposante gebouw de grens van de gemeente: aan de overzijde van het spoor begon de voormalige gemeente Zwollerkerspel.

Met de Pluim 2010 complimenteert de Vereniging zeker ook het werk van architectenbureau Henket en Partners dat verantwoordelijk was voor de verbouw en restauratie. Vernuftige is de oplossing om van de voormalige klaslokalen starterswoningen te maken door het plaatsen van een vaste kern voor sanitair en keukenblok (tevens hoogslaper!) en het plaatsen van een binnengevel waarmee de karakteristieke grote vensters alsnog de vereiste isolatiewaarde krijgen.

Een meer dan geslaagde restauratie die - gelukkig - niet alle sporen en slijtages van het vroegere gebruik heeft uitgewist.

SWZ heeft kans gezien om dit monumentale gebouw in oude luister te herstellen én het passende nieuwe functies te geven: starterswoningen en atelierruimten. Het in de stijl van het Nieuwe Bouwen ontworpen schoolgebouw uit 1934 van de architecten A. Baart en L. Krook heeft de status van Rijksmonument. Ook cultuurhistorisch is het gebouw een monument voor Zwolle en regio. Generaties metaalbewerkers, timmerlieden en metselaars zijn er opgeleid. Jarenlang markeerde het imposante gebouw de grens van de gemeente: aan de overzijde van het spoor begon de voormalige gemeente Zwollerkerspel. Met de Pluim 2010 complimenteert de Vereniging zeker ook het werk van architectenbureau Henket en Partners dat verantwoordelijk was voor de verbouw en restauratie. Vernuftige is de oplossing om van de voormalige klaslokalen starterswoningen te maken door het plaatsen van een vaste kern voor sanitair en keukenblok (tevens hoogslaper!) en het plaatsen van een binnengevel waarmee de karakteristieke grote vensters alsnog de vereiste isolatiewaarde krijgen. Een meer dan geslaagde restauratie die - gelukkig - niet alle sporen en slijtages van het vroegere gebruik heeft uitgewist.