VERENIGING VRIENDEN VAN DE STADSKERN ZWOLLE
Leden bepalen Pluimnominaties 2023

Tijdens een wandeling vol geanimeerde gesprekken en met een schriftelijke raadpleging bij de borrel na afloop hebben zo'n 25 leden van onze vereniging dit jaar samen de nominaties voor de Pluimverkiezing 2023 vastgesteld.

De wandeling voerde langs een flink aantal kanshebbers in de stadskern. We konden een kort kijkje nemen in het gerestaureerde Vrouwenhuis, in grand café De Staatsman in het oude provinciehuis en in het Huis van de Leefomgeving (vm. Oversticht). Net als bij de restauratie en verbouw van Koestraat 10, 12 en 14 tot een woonzorgcentrum en de verbouw van het oude politiegebouw op de hoek Luttekestraat/Potgietersingel tot hostel, gaat het bij deze panden vooral om verbeteringen die aan de buitenkant niet direct zichtbaar zijn, zoals ingrepen voor functieverandering en maatregelen ter verduurzaming.

Pluimwandeling Vrouwenhuis1Pluimwandeling Staatsman1Pluimwandeling Oversticht1

Verder voerde de wandeling langs de renovatie van Burgemeester van Roijensingel 19, de kleine vrijstaande woning die er aan de Eekwal 27 is bijgekomen, de nieuwe winkel-woonhuispanden aan de Nieuwstraat 98-100, de nieuwbouw-appartementen met commerciële ruimte op de hoek Nieuwstraat/Spiegelstraat en de verbouwde Weeshuispassage met nieuwe winkels en extra woningen.
Op de longlist stonden verder de renovatie van het stationsgebouw, de herbouw van het voormalig postkantoor aan de Westerlaan (City Post), de herinrichting van de Westerlaan en de Oosterlaan en de herinrichting van het Azaleapark in Assendorp.

Pluimwandeling Spiegelstraat1

De nominaties voor de Pluimverkiezing 2023 zijn in grote eendracht bepaald. In december kunnen Vrienden, kennissen en andere belangstellenden online stemmen om de Pluim 2023 toe te kennen aan een van deze zes kanshebbers:

  1. restauratie en verbouw oude provinciehuis tot hotel met grand café en vergaderzaal
  2. conserverende renovatie Vrouwenhuis
  3. verbouw oude bank- en politiegebouw Luttekestraat/Potgietersingel tot hostel
  4. restauratie en verbouw panden Koestraat 10, 12, 14 tot woonzorgcentrum
  5. verbouw Weeshuispassage
  6. renovatie en verbouw het Oversticht tot Huis van de Leefomgeving

Begin volgend jaar zal de uitslag van de verkiezing bekend zijn, waarna de oorkonde met de Pluim aan de winnaar zal worden uitgereikt.

Erfgoedplatform Zwolle

Erfgoedplatform Zwolle is de overlegtafel waarin een aantal organisaties informatie uitwisselt en gezamenlijke activiteiten ontwikkelt.