VERENIGING VRIENDEN VAN DE STADSKERN ZWOLLE
Afgerond | 17 september 2022
Verbetering van de Roggestraat

Deze zomer zijn in overleg met de afdeling stedenbouw van de gemeente enkele projecten in verschillende stadia van ontwikkeling, soms vertrouwelijk, besproken met een afvaardiging van de Vrienden van de Stadskern. Een van die projecten betreft zeven panden aan de Roggestraat. De Vrienden van de Stadskern vinden dat het plan een grote verbetering voor de Rogge­straat betekent.

De betreffende panden zijn wel oud, soms alleen van binnen, maar vervallen. De winkels beneden staan deels leeg en de woningen erboven staan allemaal leeg. Het plan is om de panden te herstellen en uit te breiden aan de achterzijde, zodat er met toevoeging van een trappenhuis een bewoonbaar complex ontstaat. Dit trappenhuis wordt bereikbaar vanuit de Nieuwstraat. De bovenste woningen worden voorzien van een hoger opgetrokken opbouw, dat op een geheel eigentijdse wijze boven het daklandschap uit zichtbaar zal zijn. Overigens kun je deze toevoeging alleen van een uitzichtpunt ervaren, maar dan is het beeld bepaald bijzonder te noemen.
De panden aan de straat veranderen niet erg ten opzichte van de huidige toestand, behalve dat de haveloze beplating wordt vervangen door metselwerk en stucwerk. De raamindeling wordt gehandhaafd of harmonieus toegevoegd.

Vrienden van de Stadskern vinden dat het plan een grote verbetering voor de Rogge­straat betekent. Bewoning boven winkels is dé manier om de binnenstad haar levendigheid terug te geven. Herstel en regelmatig onder­houd van gevels is zo gewaar­borgd. De opbouw geeft een eigentijdse toevoeging, wat de stad een meerwaarde geeft. Kritiek hebben we wel op het stenige karakter van het entree-gebied. Hier zou toevoe­ging van groen op zijn plek zijn.

De ontwikkelaar is Ronald de Jong; architect Tim Versteegh stelde de geplaatste foto’s beschikbaar.

2119 AFB 001

2119 AFB nieuw

VVSZ nieuwsbrief

Erfgoedplatform Zwolle

Erfgoedplatform Zwolle is de overlegtafel waarin een aantal organisaties informatie uitwisselt en gezamenlijke activiteiten ontwikkelt.