VERENIGING VRIENDEN VAN DE STADSKERN ZWOLLE
Actueel | 22 februari 2024
Pluim 2023 voor renovatie voormalig Provinciehuis Diezerstraat

Onze voorzitter, Peter Kamphuis, heeft de Pluim 2023 uitgereikt aan 19hetatelier architecten, de gemeente Zwolle, Grand Café Staatsman en hotel Staatsman/hostel Het Archief voor het initiatief, ontwerp en het realiseren van de transformatie van het voormalige provinciehuis aan de Diezerstaat. Daarbij zijn de monumentale waarden en uitstraling van het historische in- en exterieur goed behouden. Dit project is met geruime meerderheid (41% van de stemmen) gekozen door de honderden deelnemers aan de verkiezing voor de Pluim 2023.

Uniek monument

“Omdat het pand een nog grotere publieke functie heeft gekregen, is het voor veel meer Zwollenaren mogelijk om van dit prachtige erfgoed te genieten en deze parel in de stad in het hart te sluiten,” aldus Peter Kamphuis, voorzitter van de Vrienden van de Stadskern. In de omschrijving waarmee het project de verkiezing inging is opgemerkt dat het project iets toevoegt aan het horeca-aanbod in de binnenstad: gebruikers en bezoekers kunnen kennisnemen van een uniek monument. Het betreft een gedurfde ingreep, vooral in de plattegrond beneden met aangebouwde keuken, inpandig terras en een geslaagde interieuropzet; daarbij zijn zeer veel authentieke elementen en details gehandhaafd en nieuwe toegevoegd. De oude Statenzaal is bruikbaar gebleken voor concerten. De hotelkamers zijn een belevenis.

Van longlist naar shortlist
Voor de Pluimverkiezing 2023 heeft het bestuur van de Vrienden van de Stadskern besloten de selectie van de projecten te bepalen in overleg met leden van de vereniging. Dit is het resultaat van onze ‘Stamtafel’ van 10 oktober jl., toen een aantal leden met de suggestie voor een Pluimwandeling langs de longlist kwam die het bestuur toen presenteerde.
Op 5 november zijn we vervolgens met 20 leden en het bestuur een aantal nominaties afgelopen en hebben we gezamenlijk een keuze bepaald. Zo zijn we van 14 objecten naar een shortlist van zes gegaan.Via deze website kon men vervolgens een stem uitbrengen op een van de projecten.

Volledige uitslag
Bij de Pluimverkiezing zijn circa 800 stemmen uitgebracht, een record. De uitslag voor de andere genomineerden was als volgt:

  • De verbouwing van het oude politiebureau tot hostel (21% van de stemmen)
  • Restauratie van het Vrouwenhuis (16%)
  • Renovatie en verbouw gebouw van de Leefomgeving (14%)
  • Restauratie en verbouw panden Koestraat tot zorgappartementen (6%)
  • Verbouw van de voormalige winkelpassage (2%).

Staatsman interieur

Erfgoedplatform Zwolle

Erfgoedplatform Zwolle is de overlegtafel waarin een aantal organisaties informatie uitwisselt en gezamenlijke activiteiten ontwikkelt.